Afbouwen van een medicijnverslaving: over de pijn van pijnstillers
Afbouwen van een medicijnverslaving: over de pijn van pijnstillers
- De belangrijkste in deze groep zijn de zware pijnstillers (opiaten of opioïden), welke normaal bedoeld zijn voor kortdurende pijnbestrijding (bijvoorbeeld na operaties of trekken van verstandskiezen). Maar deze medicijnen worden door jaarlijks ongeveer 130.000 Nederlandse patiënten langer dan 3 maanden gebruikt, met name bij aanhoudende (lage)rug -en schouderpijnen. Door de aard van deze middelen, ligt het eraan verslaafd raken dan echter op de loer. Zo’n 60% van de voorgeschreven opiaten is oxycodon, het middel dat in de VS bekent staat als de veroorzaker van de opiatencrisis, met inmiddels vele slachtoffers, explosief recreatief gebruik, en ondermijnende exploitatie in het criminele circuit. In de VS gaat het hierbij naar schatting om 500.000 doden, en jaarlijks US$80 miljard maatschappelijke kosten.
- Een andere beruchte klasse van verslavende medicijnen zijn de kalmerende middelen (sedativa, tranquilizers). De bekendste voorbeelden zijn benzodiazepines (diazepam of Valium). Deze verslavende ‘benzo’s’ of ‘pammetjes” worden ook veel voorgeschreven als slaapmiddelen (hypnotica) en angstremmende medicijnen (anxiolitica).
- En er is ook een groeiende groep patiënten die verslaafd raakt aan de klasse van GABApentinoïden anti-epileptica (zoals pregabalin (Lyrica) en gabapentine (Neurotin)), welke ook veelvuldig tegen zenuwpijnen en fibromyalgie worden ingezet.
- Tenslotte is er zelfs een medicatie-afhankelijke hoofdpijn (veroorzaakt door o.a. paracetamol en triptanen (medicatie tegen migraine)), waardoor er een negatieve spiraal van hoofdpijnmedicatie afhankelijkheid kan ontstaan die lastig te stoppen is zonder de juiste hulp en motivatie.
Tabel 1: Indrukwekkende selectie van meer dan 25 "randomized controlled trials" (RCT’s), en anderszins hoogwaardige klinische studies, waar het veilige en ondersteunende effect van suppletie met PEA als aanvullende therapie is aangetoond:
- PIJNBESTRIJDING o.a. bij:
- een gevalideerd pijn model in vrijwilligers
- chronische pijn
- knie osteoartritis
- chronische pijn bij fibromyalgie
- chronische bekkenbodempijn bij endometriose
- rughernia (lumboscraal radiculair syndroom)
- diabetische neuropathische pijn
- brandend mondsyndroom
- migraine
- multiple sclerose
- CENTRAAL ZENUWSTELSEL:
- autisme
- depressie
- acute manie
- slaapstoornis
- NEURODEGENERATIE / NEUROINFLAMMATIE:
- cognitieve achteruitgang
- frontotemporale dementie
- herseninfarct
- traumatische hersenschade
- ziekte van Parkinson
- OGEN:
- glaucoom
- hoge oogdruk
- INGEWANDEN:
- intestinale hyperpermeabiliteit (lekkende darm)
- HUID:
- eczeem
- LONGEN / COVID-19 / VIRALE INFECTIES:
- verlaging ontstekingsfactoren
- herstel geur -en smaak verlies
- vermindering (effecten van) infecties van bovenste luchtwegen
- vermindering (effecten van) verkoudheid en griep
~~~//~~~ Opinie ~~~//~~~
Hoe gaat ons zorgstelsel eigenlijk om met voedingssupplementen?
Ons zorgstelsel doet daar niet aan mee. Artsen doen niet aan het voorschrijven van voedingssupplementen, want zo werkt het stelsel niet. Ze zullen het hooguit kunnen aanbevelen of afraden. Apothekers doen daar ook niet aan, want supplementen zitten niet in het vergoedingensysteem, en koop je zelf bij de drogist of webshop. Ziekenhuizen doen niet aan voedingssupplementen, want het zijn geen bewezen (=geregistreerde en vergoede) behandelingen, en het gebruik ervan kan dan alleen maar risico’s meebrengen. Verzekeraars doen niet aan het vergoeden van supplementen, want het zijn geen bewezen geregistreerde (door een registratiehouder) therapieën. Alle betrokken partijen zijn derhalve door de huidige regelgeving en marktwerking in de zorg gericht op het voorschrijven van geregistreerde geneesmiddelen bij specifieke ziektes, met bijbehorende vergoedingen door de verzekering.
Die registraties van de behandelingen zijn verkregen op basis van doelgerichte bewijsvoering in gedefinieerde groepen patiënten, en is afkomstig uit grootschalige en (placebo) gecontroleerde onderzoeken (RCT's) welke daarvoor noodzakelijk zijn. En zijn vaak per land of regio apart uitgevoerd en geregistreerd. Dit bewijs wordt geleverd (en gesponsord) door de kapitaalkrachtige farmaceutische industrie, teneinde een registratiehouder te worden. En daar doet iedereen in de keten graag aan mee. Want alleen dan is het middel voor dat specifieke doel veilig en bewezen effectief, en kan het zondermeer worden toegepast. En wordt het door de verzekeraars vergoed. Ons kwalitatief goede zorgstelsel staat daarmee garant voor doelmatige, veilige en effectieve geneesmiddelen. Daar is niets mis mee.
Ondanks faciliterende wetgeving, is er helaas in de praktijk amper ruimte over in ons zorgstelsel voor het slim toepassen van bestaande geneesmiddelen buiten de bewezen indicaties, zonder dat daar toch eerst een kostbare registratie voor aangevraagd wordt, of er pas na jaren van gebruik door de beroepsgroep een richtlijn voor is opgesteld. Ook is er daardoor weinig beloning (en dus aandacht uit de financiële sector) voor innovatieve verbeteringen van bestaande geneesmiddelen, en is er al helemaal geen financiële stimulans in het systeem om op een verstandige manier voedingssupplementen in te zetten om je zelfgenezend vermogen te benutten, zelfs niet na vele gepubliceerde "gouden standaard" RCT's.
Zo blijft er veel gezondheidspotentieel onbenut op de plank liggen. Maar niet als het aan Eyesiu ligt, want samen met (eind)gebruikers kan het wél! Doe je ook mee?
| "Meer informatie over PEA, en waarom het te gebruiken als voedingssupplement
om een gezonde leefstijl te behouden en te ondersteunen:" |
Biologische werking van PEA is volledig gekarakteriseerd: PEA is een lichaamseigen vetzuuramide met een breed scala aan biologische functies die betrokken zijn bij het verminderen van chronische pijnen en ontstekingen. Van PEA is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat het direct PPAR-α, GPR55 en GPR119 activeert, en indirect CB1 & CB2 receptoren en TRPV1 kanalen, bekend als het "entourage effect" (Petrosino e.a. (2017)).
Ondersteunende rol in vele menselijke en dierlijke toepassingen: Er zijn talloze wetenschappelijke publicaties over de fysiologisch ondersteunende rol van PEA op het immuunsysteem en het natuurlijke afweersysteem van lichaamscellen bij chronische pijnklachten (neuropathische, musculoskeletale, fibromyalgie, endometriose, bekkenpijn, migraine); epilepsie, amyotrofe laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson (PD), de ziekte van Alzheimer (AD), autisme, slaapstoornis, depressie, herseninfarcten; glaucoom, diabetische retinopathie (DR); geografische tong, psoriasis, atopische dermatitis, rosacea, acne; hooikoorts, hoesten, astma, idiopathische longfibrose en cystische fibrose, COPD, verkoudheid en griep. Deze publicaties zijn samengevat in deze uitgebreide blogs over PEA.
PEA is al vele jaren vrij verkrijgbaar als voedingssupplement: Fysiologische PEA niveaus kunnen verminderd raken, maar nooit uitgeput, en aangezien PEA ook veelvuldig aanwezig is in voedselbronnen, zoals in sojalecithine, eigeel en pinda's, wordt PEA beschouwd als een “vitamine” en is het vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. PEA is derhalve gemakkelijk te bestellen in vele webshops en te koop bij drogisterijen voor alle geïnteresseerde consumenten. Deze PEA-supplementen (capsules, poeders, liposomen, crèmes, spray) ondersteunen de consument om de hersenen, ogen, longen, huid en haar pijnvrij en gezond te houden. De capsules, poeders en liposomen met PEA moeten meerdere keren per dag geslikt worden gedurende een aantal weken om werkzaamheid waar te nemen. De PEArlboost spray oplossing, aangebracht onder de tong of op de huid, zorgt daarentegen voor een snel en langdurig effect, bij een lage dosering in een gemakkelijke toedieningsvorm.









