Voedingssupplementen strijden mee tegen COVID-19
Voedingssupplementen strijden mee tegen COVID-19
- Bij de therapieën is de korte termijn hoop gericht op “repurposing”, oftewel het slim hergebruiken van bestaande geneesmiddelen waarvan de bekende effecten en de bijwerkingen een passende bijdrage in de oplossing kunnen bieden in de strijd tegen COVID-19. Dezelfde middellange termijn strategie wordt toegepast op nieuwe middelen die al wel in ontwikkeling zijn voor andere ziektes, maar nog niet op de markt beschikbaar, en waar derhalve ook nog relatief weinig ervaring mee is opgedaan in de praktijk. Volledig nieuwe therapeutische middelen zullen waarschijnlijk pas voor een onverhoopte volgende pandemie relevant worden gezien de lange ontwikkeltijden die moeten worden doorlopen.
- Uiteindelijk zal voor al deze middelen de specifieke positieve bijdrage bepaald moeten worden ten opzichte van het risico van het middel, zowel op medisch vlak als op maatschappelijk (kosten) niveau. Dit zal volgens de huidige Westerse standaarden middels placebo-gecontroleerde gerandomiseerde klinische studies in specifieke patiënten populaties plaatsvinden, en dat dan hopelijk ook voor de goedkopere behandelingen met bestaande geneesmiddelen waar doorgaans geen sponsorgelden van de grote farmaceutische bedrijven voor beschikbaar worden gemaakt. De uitkomst van deze analyse zal dan bepalend zijn voor wie van ons er op welk moment (op basis van een doktersrecept) toegang tot het gebruik ervan zal krijgen.
- Bij de onvermijdelijke schaarste van deze vaak nog (te) dure middelen zullen de overheden, medici, verzekeraars en (internationale) producenten, in het belang van de grote verschillende groepen van gebruikers, elkaar hopelijk snel weten te vinden. Zelfs in een beschaafd land als Nederland zal dat een hele spannende opgave worden. En hoe dit proces zal verlopen in de economisch minder ontwikkelde landen in de wereld is dat al helemaal de vraag, zeker waar het de dure middelen betreft. En bovenal, komt het wel op tijd beschikbaar, zeker nu voorschrijven buiten indicatie (“off-label”), terecht of onterecht, veel professionele weerstand blijft ondervinden?
- Aan de andere kant van het spectrum is er nu een actieve beweging (opnieuw) in gang gezet die zich richt op het versterken van het afweersysteem door middel van het aanbevelen van gezonde(re) voeding en gunstige aanpassingen in de leefstijl, welke op termijn de mens weerbaarder zal maken tegen infecties en ziektes, en derhalve een positieve bijdrage zal leveren aan het voorkomen en beter kunnen herstellen van de gevolgen van dit soort virale aanvallen op het lichaam.
- Meditatie, minder stress, ontspanning, goed slapen, meer sporten en bewegen (minder overgewicht, betere conditie), gezonde voeding (meer groenten, fruit, noten, vitamines, mineralen, vezels, omega-3-vetzuren, plant polyfenolen (zoals anthocyaninen, sulforaphaan, resveratrol, groene thee catechines), minder ongezonde voeding (geraffineerde suikers, gefrituurde gerechten, bewerkt vlees, verzadigd vet, frisdranken), niet roken, geen alcohol, al deze zaken dragen bij aan het opbouwen van de weerstand en het verlagen van chronische milde ontstekingen in het lichaam, waar anders het afweersysteem continue bezig wordt gehouden en uitgeput kan raken. Hierdoor is de kans op een ernstiger ziekteverloop en/of overlijden groter bij het doorlopen van een zware virusinfectie zoals COVID-19.
- Het advies van de zorgprofessionals is dan ook om deze gezonde voeding en leefstijladviezen ter harte te nemen, en als het moeilijk lukt, om hulp of ondersteuning aan de omgeving of huisarts te vragen. Ook is het advies om het geleidelijk in stappen op te bouwen, om niet in één keer een te grote klap aan het lichaam uit te delen, want dit kan juist het afweersysteem weer verzwakken. Het is een investering voor de langere termijn.
(III) Voedingssupplementen
- Gedurende de ontwikkeling van de vaccins en geneesmiddelen, en de gestage opbouw van de weerstand met de gezondere voeding en verbeterde leefstijl, kunnen nu reeds de juiste voedingssupplementen gericht worden ingezet als ondersteuning om zo het afweersysteem klaar en krachtig te hebben in het geval COVID-19 onverhoopt toeslaat. Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen en hebben dan ook geen bewezen farmacologisch effect op specifieke ziekten of aandoeningen, maar ondersteunen juist de natuurlijke fysiologische respons van het lichaam om te helpen bij het omgaan met ziekten.
- Op dit moment zijn er al diverse supplementen, zoals vitamine C, vitamine D, melatonine, resveratrol, in gebruik genomen om de (leptine en/of angiotensine II-geïnduceerde) schade van reactieve zuurstofradicalen te helpen verminderen. Deze supplementen werken als ontstekingsremmende verbindingen zonder het afweersysteem te onderdrukken. En zink en quercetine worden inmiddels ook veelvuldig aangeprezen in de strijd tegen de infectie en ontstekingsreactie.
- Daarnaast hebben stimulatoren van "peroxisoom-geactiveerde receptor alfa" (PPAR-α), een (corticosteroïde-geïnduceerde) receptor in de celkern, een direct ontstekingsremmend effect op cellen en weefsels die PPAR-α tot expressie brengen, zoals de lever, endotheelcellen in de vaatwand, gladde spiercellen, monocyten en (vetrijke) macrofagen. Palmitoylethanolamide (PEA) is het bekendste voedingssupplement dat PPAR-α kan stimuleren.
- Bij activatie veroorzaken deze PPAR-α receptoren op hun beurt zeer relevante activiteiten die gezamenlijk bijdragen aan een ontstekingsremmende reactie (wat weer leidt tot verminderde afgifte van de von Willebrand factor, waardoor er minder stollingsfactoren in het bloed terechtkomen). En dit alles gebeurt zonder de ongewenste onderdrukkende effecten op het afweersysteem, welke juist nodig zijn om het virus uit te schakelen. Geactiveerde PPAR-α receptoren zorgen onder andere voor:
- het verminderen van angiotensine II-geïnduceerde vasculaire ontstekingen;
- het verminderen van het lekken van de vasculaire barrière;
- het verminderen van het leptine gehalte in het bloed;
- het verminderen van pro-inflammatoire transcriptiefactoren, cytokines, chemokines, adhesiemoleculen, enzymen en verwante mediatoren (NF-kB, iNOS, AP-1, weefselfactor, IL-6, MCP-1, ICAM-1, VCAM-1, MMP-9, TNF-α, PGF, COX-2, prostaglandinen);
- het verhogen van de expressie van SOD (en daardoor vermindering van de vorming van reactieve zuurstofradicalen) en Ob-Rb (en daardoor herstel van de gevoeligheid voor leptine).
- Kortom, PPAR-α-activerende voedingsstoffen (soja, eigeel, noten) en voedingssupplementen (PEA) kunnen helpen om de vasculaire ontsteking te onderdrukken terwijl tegelijkertijd de volledige capaciteit van het lichaam om het virus uit te roeien behouden blijft.
| "Meer informatie over PEA, en waarom het te gebruiken als voedingssupplement
om een gezonde leefstijl te behouden en te ondersteunen:" |
Biologische werking van PEA is volledig gekarakteriseerd: PEA is een lichaamseigen vetzuuramide met een breed scala aan biologische functies die betrokken zijn bij het verminderen van chronische pijnen en ontstekingen. Van PEA is klinisch en wetenschappelijk bewezen dat het direct PPAR-α, GPR55 en GPR119 activeert, en indirect CB1 & CB2 receptoren en TRPV1 kanalen, bekend als het "entourage effect" (Petrosino e.a. (2017)).
Ondersteunende rol in vele menselijke en dierlijke toepassingen: Er zijn talloze wetenschappelijke publicaties over de fysiologisch ondersteunende rol van PEA op het immuunsysteem en het natuurlijke afweersysteem van lichaamscellen bij chronische pijnklachten (neuropathische, musculoskeletale, fibromyalgie, endometriose, bekkenpijn, migraine); epilepsie, amyotrofe laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson (PD), de ziekte van Alzheimer (AD), autisme, slaapstoornis, depressie, herseninfarcten; glaucoom, diabetische retinopathie (DR); geografische tong, psoriasis, atopische dermatitis, rosacea, acne; hooikoorts, hoesten, astma, idiopathische longfibrose en cystische fibrose, COPD, verkoudheid en griep. Deze publicaties zijn samengevat in deze uitgebreide blogs over PEA.
PEA is al vele jaren vrij verkrijgbaar als voedingssupplement: Fysiologische PEA niveaus kunnen verminderd raken, maar nooit uitgeput, en aangezien PEA ook veelvuldig aanwezig is in voedselbronnen, zoals in sojalecithine, eigeel en pinda's, wordt PEA beschouwd als een “vitamine” en is het vrij verkrijgbaar als voedingssupplement. PEA is derhalve gemakkelijk te bestellen in vele webshops en te koop bij drogisterijen voor alle geïnteresseerde consumenten. Deze PEA-supplementen (capsules, poeders, liposomen, crèmes, spray) ondersteunen de consument om de hersenen, ogen, longen, huid en haar pijnvrij en gezond te houden. De capsules, poeders en liposomen met PEA moeten meerdere keren per dag geslikt worden gedurende een aantal weken om werkzaamheid waar te nemen. De PEArlboost spray oplossing, aangebracht onder de tong of op de huid, zorgt daarentegen voor een snel en langdurig effect, bij een lage dosering in een gemakkelijke toedieningsvorm.









